Mouka – typová čísla

Typové číslo je původní označení mouk, které vyjadřuje tisícinásobek obsahu popelovin (nespalitelných minerálních látek) v sušině. Např: ze 100g mouky s označením T550 zůstává po spálení 0,550g popela.

  • Pšeničná mouka
    • T400 – pšeničná výběrová polohrubá
    • T450 – pšeničná hrubá
    • T480 – pšeničná krupice
    • T512 – pšeničná pekařská speciál
    • T530 – pšeničná mouka hladká světlá – pekařská speciál (odpovídá značení 00 Extra); hladká vysokolepková
    • T550 – pšeničná mouka polohrubá světlá
    • T650 – pšeničná mouka hladká polosvětlá
    • T1000 – pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
    • T1000-1150 – pšeničná mouka chlebová
    • T1800 ´- pšeničná mouka celozrnná hrubá
  • Špaldová mouka
    • T630 – špaldová mouka
    • T700 – špaldová mouka hladká
  • Žitná mouka
    • T960 – žitná chlebová
    • T1700 – žitná celozrnná
    • T1850 – žitná celozrnná, jemně mletá

Články s dalšími informacemi o dělení mouk:

Obecně platí:

  • Čím vyšší je typové číslo, tím je mouka tmavší a více vymletá („více a více celozrnná)
  • Čím vyšší je typové číslo, tím méně lepku obsahuje a tím hůře bude těsto kynout
  • Čím nižší je typové číslo, tím méně vlákniny mouka obsahuje a tím je také světlejší a obsahuje více pekařsky kvalitních bílkovin
  • Čím vyšší číslo, tím tmavší, více vymletá mouka.
  • Čím vyšší je typové číslo mouky,
  • Čím nižší je typové číslo, tím méně vláknin mouka obsahuje a tím je také světlejší.  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *