AutoHotkey – zjednodušte si práci a vytvořte si klávesové zkratky

Určitě znáte situaci, kdy opakovaně vkládáte stejné informace (třeba do nějakých formulářů), pouštíte nějakou aplikaci a hodilo by se vám mít na to nějakou klávesovou zkratku apod.

Tak přesně pro tohle je tu AutoHotkey.

Tenhle program vám umožní si napsat jednoduché „skripty“, kde si k nějaké klávesové zkratce (či sekvenci kláves) napíšete seznam akcí, která se má stát …

f9::
	send AAA`tBBB`t`tCCC`tDDD`t
Return

#n::
	Run, notepad
Return

:OC*:,.now::
	send %A_DD%.%A_MM%.%A_YYYY% %A_Hour%:%A_Min%:%A_Sec%
Return

Předchozí odstavec obsahuje tři reálné příklady. První způsobí, že se po stisku klávesy F9 se odešle (jako by jste psali na klávesnici) čtveřice textů (AAA, BBB, …) za každým z nich se pošle tabulátor – to se může hodit pro vyplňování nějakých velkých tabulek či formulářů, kde tabulátorem přechází na další položku. Druhý příklad namapuje klávesovou zkratku Win+N na spuštění poznámkového bloku. Třetí příklad způsobí, že pokud kdykoli napíšete sekvenci kláves „,.now„, bude tento řetězec nahrazen aktuální datem a časem (např.: 27.03.2019 21:56:52)

Další zajímavou „schopností“ AutoHotkey je, že si vámi vytvořený skript můžete „zkompilovat“ (vznikne soubor EXE), který si pak může nosit s sebou a využít vámi oblíbené zkratky a sekvence kdekoliv aniž by tam muselo být AutoHotkey nainstalováno.

Napsat komentář