Typové číslo je původní označení mouk, které vyjadřuje tisícinásobek obsahu popelovin (nespalitelných minerálních látek) v sušině. Např: ze 100g mouky s označením T550 zůstává po spálení 0,550g popela.
- Pšeničná mouka
- T400 – pšeničná výběrová polohrubá
- T450 – pšeničná hrubá
- T480 – pšeničná krupice
- T512 – pšeničná pekařská speciál
- T530 – pšeničná mouka hladká světlá – pekařská speciál (odpovídá značení 00 Extra); hladká vysokolepková
- T550 – pšeničná mouka polohrubá světlá
- T650 – pšeničná mouka hladká polosvětlá
- T1000 – pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
- T1000-1150 – pšeničná mouka chlebová
- T1800 ´- pšeničná mouka celozrnná hrubá
- Špaldová mouka
- T630 – špaldová mouka
- T700 – špaldová mouka hladká
- Žitná mouka
- T960 – žitná chlebová
- T1700 – žitná celozrnná
- T1850 – žitná celozrnná, jemně mletá
Články s dalšími informacemi o dělení mouk:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Mouka
- https://en.wikipedia.org/wiki/Flour
- http://www.babiccinavolba.cz/263-druhy-a-typy-psenicnych-mouk
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/vyznate-se-v-mouce/
- https://www.promaminky.cz/clanky/vyziva-stravovani-80/druhy-mouky-a-jejich-vyzivove-ne-hodnoty-472
Obecně platí:
- Čím vyšší je typové číslo, tím je mouka tmavší a více vymletá („více a více celozrnná)
- Čím vyšší je typové číslo, tím méně lepku obsahuje a tím hůře bude těsto kynout
- Čím nižší je typové číslo, tím méně vlákniny mouka obsahuje a tím je také světlejší a obsahuje více pekařsky kvalitních bílkovin
- Čím vyšší číslo, tím tmavší, více vymletá mouka.
- Čím vyšší je typové číslo mouky,
- Čím nižší je typové číslo, tím méně vláknin mouka obsahuje a tím je také světlejší.
Jaký je rozdíl mezi moukou T650 a T65, která má snad francouzský původ?
T450 hruba mouka pod jakym jinym cislem ji mohu najit? Ziju v mexicu a nevim jaka to je. 0 nebo 000 nebo je to proste mezinarodni a musim jit do spwciaoniho obchodu? Dekuji za pomoc
Co znamená u mouky označení 2/H,nebo např. 3D?
Dobrý den, překládám z francouzštiny kuchařku, kde je mnoho receptů ze špaldy. Uvádí se tam doporučované typy špaldové mouky T150, T80 a T65. Poradíte mi, co to znamená? Jde o odlišné typy mouky, nebo jen o odlišné značení? Co bych měla doporučit českým čtenářům, aby pro ně byly recepty použitelné?
Polohrubá pšeničná.
Typ mouky 390-je hruba ci hladka ?
Podle logiky popisu polohrubá, téměř shodná se čtyřstovkou.