Jablka s křenem se u nás doma dělají už roky. Jsou skvělé (pro mě už nezbytné) ke klobásce s hořčicí, uzenému atd. Vyzkoušejte a třeba nejdete i další uplatnění. Směs je jemná a nasládlá.
Základní recept:
- 1kg jablek
- 200g cukru
- 150g křenu (klidně i více)
- 2 pol. lžíce octa
Oloupeme a očistíme (u jablek odstraníme jadřinec) jablka a křen. Nastrouháme a smícháme s cukrem a octem – dobře promícháme, aby se cukr dobře rozprostřel. Dáme do sklenic – není třeba sterilizovat/zavařovat
Poznámky:
- na obrázku je použit 1kg jablek
- vězte že při strouhání křenu si POŘÁDNĚ pobrečíte a budete zálibně vzpomínat na krájení cibule
- křen a cukr směs konzervují, takže vydrží bez sterilování v lednici nebo i spíži „neomezeně“ dlouho
- směs časem (vlivem oxidace jablek) tmavne a hnědne, ale na chuť to nemá vliv
- křenu můžete dát do směsi i více – směs podle receptu je poměrně jemná (a časem křen slábne)
Hezký den,
děkuji za skvělý tip na jablka s křenem 🙂 Chystám v neděli péct koleno podle tohoto skvělého receptu https://erecepty.eu/pecene-koleno/ který máme už léta odzkoušený. Určitě k němu udělám Vaše jablka s křenem, to k tomu nesmí chybět