Pan Kuchyňka: jablka s křenem

Jablka s křenem se u nás doma dělají už roky. Jsou skvělé (pro mě už nezbytné) ke klobásce s hořčicí, uzenému atd. Vyzkoušejte a třeba nejdete i další uplatnění. Směs je jemná a nasládlá.

Základní recept:

  • 1kg jablek
  • 200g cukru
  • 150g křenu (klidně i více)
  • 2 pol. lžíce octa

Oloupeme a očistíme (u jablek odstraníme jadřinec) jablka a křen. Nastrouháme a smícháme s cukrem a octem – dobře promícháme, aby se cukr dobře rozprostřel. Dáme do sklenic – není třeba sterilizovat/zavařovat

Poznámky:

  • na obrázku je použit 1kg jablek
  • vězte že při strouhání křenu si POŘÁDNĚ pobrečíte a budete zálibně vzpomínat na krájení cibule
  • křen a cukr směs konzervují, takže vydrží bez sterilování v lednici nebo i spíži „neomezeně“ dlouho
  • směs časem (vlivem oxidace jablek) tmavne a hnědne, ale na chuť to nemá vliv
  • křenu můžete dát do směsi i více – směs podle receptu je poměrně jemná (a časem křen slábne)

1 komentář u „Pan Kuchyňka: jablka s křenem“

Napsat komentář