Domácí kutil: co u nás není k sehnání – dado blade (drážkovací kotouč)

Před nedlouhou dobou jsem se začal více zajímat o práci se dřevem, a to díky úžasným videím a kanálům na YouTube, kde lze najít tuny inspirace a nápadů. Jejich sledování je taky celkem dobré k naučení nových odborných anglických slovíček. Jenže pak člověk narazí na realitu – některé věci v ČR prostě nejsou k sehnání … nechápu proč! Bohužel je to ale horší než s překližkou, která se u nás dá koupit, ale není to věc, která na vás čeká v každém obchodě.

Dado blade

Překlad je asi: drážkovací kotouč. Jde o „kotouč“ (několik kotoučů) do běžné stolní pily (cirkulárky), díky kterému jste schopni řezat celkem široké drážky do dřeva (primárně kvůli čepování). Když se na tohle zeptáte v obchodě, tak skoro nikdo netuší o co jde (i když … viz dále).

Drážkovací kotouč – sestava

První variantou je dado stack – česky asi nejlépe „drážkovací sestava / soubor / stoh“. Jde o dva plnohodnotné kotouče, mezi které je možno umístit několik „vyštipovacích“ (anglicky jim říkají chipers) tak aby se dosáhlo potřebné šířky drážky. Zkuste si tento výraz vyhledat na internetu a najde mraky obrázků a videí, ze kterých pochopíte, jak to funguje … a jak je to geniální věc. Např.: Setting Up Your Stacked Dado Set

Podle toho, co jsem vysledoval, je to celkem stará záležitost, která je běžně dostupná (i cenově).

Druhou variantou je wobble blade (wobble dado blade) – česky asi kolísavý kotouč. Jde o kotouč, který je díky speciálním přirubám nakloněný/naklonitelný a díky tomu při otáčení kolísá z jedné strany na druhou a vytváří tak drážku. Lépe je to vidět na videu – např.: Testing the Wobble Dado Blade

Drážkovací kotouč – kolísavý

Tady musím přiznat, že o této druhé variantě v jednom našem obchodě věděli (nářadí Tona v Ostravě), ale pán musel hodně lovit v paměti a říkal, že je to hodně drahé.

To musím potvrdit, jelikož se to opravdu prodává – viz třeba Pilana (cca asi 3.000 kč) – ale určitě nejde o tak dostupnou záležitost, jak o tom mluví v Americe, kde má jít už o „přežitou“ záležitost a tak se to vyprodává za pakatel (cca stokoruny).

Osobně mi tenhle kotouč přijde jako úžasně geniální věc, která dokáže usnadnit práci. Celkem by mě zajímalo, proč u nás nic takového není. Nebo se pletu?

9 komentářů u „Domácí kutil: co u nás není k sehnání – dado blade (drážkovací kotouč)“

  1. Díky za příspěvek, tohle (dado blade) by mě taky velmi zajímalo. A taky to nemůžu nikde mimo USA najít. Nenarazil jste od publikování příspěvku na nějaké řešení u nás?

    Odpovědět
  2. Proč není „dado kotouč“ běžně používaný v Evropě se ptá Steve Ramsey ve svém posledním „kecacím“ videu: What’s the deal with dado blades in Europe? A pod tímto videem jsou v komentářích shromážděny různé názory a důvody – když to shrnu (ale berte to velmi orientačně a informativně):

    • v některých zemích Evropy je dado asi i zakázano
    • krátké evropské hřídele, na které by se dado nevlezlo
    • díra na kotouč v pracovní desce (je často jen na klasický kotouč bez možnosti rozšíření)
    • díky vyšší hmotnosti by dado nesplnilo bezpečnostní omezení na rychlost zastavení kotouče
    • devastující zranění způsobené dado kotoučem – klasickým kotoučem uříznutý prst by šel asi ještě přišít … ale jak bude vypadat po zásahu dado-kotoučem si představte sami…
    Odpovědět
  3. V technickom prevedeni a metrazi problem nevidim. Vsetko sa da prisposobit. My sme si to robili sami aj ked to nebolo celkom spravne ale nejako sme si pomohli. ze sme prerez robilo napr 2x. aby sme dosiahli spravnej sirky. Fakt je, ze v Amerike je mnoho firiem ktore robia aj historicke rucne naradie aj moderne. Problem je stale s dovozom. Tam to stoji 30 dolarov a cesta sem 120.
    U nas vyrabaju aj pily s dlhsiou oskou aby sa tam vosli napr velke priemery frez atd.Len keby tu boli tie vyrobky a dopasovat to uz sa vzdy da.
    Pilana nerobi veci ktore vymyslia vo svete. Ja som ich prosil o novy rozmer rucnej pily so rubom RIP ktora ma zub ako pilka na orezavie stromov a pily so zubom ako vidno na sutaziach v Nemecku. Rucnou pilou na niekolko malo tahou prereze kmen stromu. Ak to nevyrobia tak to nikto nekupy. Vyrabaju sa veci ktore uz nikto nekupuje lebo inde su uz modernejsie veci. Krasne veci robi aj Americka firma BRIDGE.

    Odpovědět
  4. No, u toho „dado blade“ je v Evropě ještě jeden problém – většina zde prodávaných pil nemá dostatečně dlouhou hřídel, aby se tam ten kotouč dal namontovat.

    Odpovědět
    • Je to přesně ono – bohužel s cenou 5860,22 Kč (s DPH) je to úplně mimo. Možná až jednou nebudu vědět co s prachama.
      To spíš zkusím prozkoumat eBay 🙂

      Odpovědět
  5. Honzo,

    tohle je přesně věc, kterou také sháním. Ve státech běžně dostupná v každém krámě, za rozumnou cenu. Chtělo by to sehnat někde typ, který bude k upnutí do naši kotoučových pil.

    DH

    Odpovědět
    • No právě – já byl úplně zaskočený, když jsem na to začal narážet na YouTube … jak šikovné to je, jak běžné, a že jsem to v životě u nás neviděl. Fakt jsem z toho byl celkem vedle.
      Pochybuju, že seženeš typ který bys upnul přímo (bo metrické/imperiální míry) – na 30mm hřídel. Bude to chtít nějakou redukce apod.

      Odpovědět

Napsat komentář