Kanály na YouTube, které se věnují farmaření

Bohužel podobně jako u seznamů kanálů, které se věnují práci se dřevem nebo vědě a technice, tak i zde platí že na český obsah prakticky nenarazíte. U některých videí určitě pochopíte podstatu i bez znalosti jazyka, ale obecně bych řekl, že videa z těchto kanálů jsou hodně „kecací“.

Nejsem si úplně jistý jestli výraz „farmaření“ správně popisuje obsah uvedených kanálů … netuším jak lépe přeložit původní výraz „homesteading“. Autory těchto kanálů jsou nejčastěji lidé, kteří mají dům a kus země, na které něco pěstují a chovají. Ukazují a vysvětlují různé činnosti s tímto životem spojené – péče o dům a zahradu, péče o zvířata (i zpracování), stavby různých pomocných zařízení a budov, zavařování, … je toho prostě spousta – a velmi často jsou autorkami ženy.

Ne všechno je relevantní i u nás v ČR (většina kanálů je z USA). Nemáme tu tolik volného prostoru (velikosti pozemků počítáme na metry čtverečné a ne na akry [cca 4046 m2]), nehrozí vám, že vás za domem napadne puma, či si nemůže volně zajít na lov divoké zvěře (jako zdroj potravy). Autoři také často mluví o způsobu života, který u nás teprve nabývá na popularitě – tzv. off-grid living. Jde o způsob života bez napojení na inženýrské sítě (voda, elektřina, plyn, …) – nebo alespoň částečně. Bydlení tak, abych vnější zdroje potřeboval jen v nezbytné míře, či jen velmi zřídka, kdy třeba udělám jeden velký nákup atd.

Ilustrační foto

Seznam kanálů (v závorce je počet odběratelů):

České kanály:

  • Sila Pro Zivot [1.489] – tenhle kanál do tohoto seznamu asi taky patří, i když trochu okrajově; na můj vkus jsou autoři až moc vitaríno-detox-energetičtí

Napsat komentář