Aktualizováno: [lastupdate]
Poslední záchrana, když už je později odpoledne a vy máte neodolatelnou chuť na bábovku ke kávě nebo čaji. Dvacet minut a je všechno hotovo (i s umytím použitého nádobí) – pochopitelně je třeba připočítat čas na vychladnutí 🙂
Ingredience (základ – výchozí verze):
- 150g hladká mouka
- 150g cukr
- 150ml vody
- 150ml oleje
- 3 vejce (sníh z bílku se vmíchá do hotového těsta; žloutky přijdou do těsta)
- prášek do pečiva
- kakao (pokud chcete dělat dvojbarevnou bábovku nebo celou kakaovou)
Příprava:
- Ze všeho kromě bílků se smíchá těsto.
- Bílky se vyšlehají na sníh a vmíchají do těsta.
- Do silikonové formy se odlije polovina těsta.
- Do zbytku přidáme kakao, zamícháme a vlijeme také do formy. (volitelný bod)
- Mikrovlnu nastavíme na maximální výkon a na 9 minut … HOTOVO
Poznámky a praktické zkušenosti (a úpravy základního receptu a postupu):
- Bábovka na fotkách je z 200g mouky (ostatní suroviny taky v poměru zvětšeny).
- Mikrovlnnou troubu nastavuji pak ještě (po základních 9 minutách na maximální výkon) na 50% výkonu a cca 3 minut a pak na 10% a 5 minut – jako takovou simulaci pozvolného chladnutí.
- Po vytažení z mikrovlnné trouby je dobré bábovky vyklopit a nechat vychladnout a oschnout – je poměrně dost vlhká na povrchu. Dejte pozor, ať se neopaříte horkou párou z ní stoupající.
- Jestli vás „překvapuje“ bílá/krémová barva povrchu (nekakaové verze), tak je třeba si uvědomit že na rozdíl od klasické trouby se povrch nemá jak opéct a má tak přirozenou barvu těsta.
- Silikonovou formu na bábovku mám v mikrovlnné troubě přikrytou (klasickým poklopem, co se v ní používá).
- Většinou používám jen jedno nebo dvě vejce a výsledek je srovnatelný – možná se to jen pak víc drobí (ale to jen můj pocit).
- Snad kromě prvních několika pokusů jsem se úplně vykašlal na „bílky/sníh“ a prostě dám celé vajíčko do těsta.
Ahoj,
tak ta vypadá skvěle 🙂 Určitě zkusím. Dlouho jsem si nevěděla rady když jsem pekla bábovku, skoro pokaždé mi popraskala. Našla jsem zde https://receptyprokazdeho.cz/clanky/delat-aby-babovka-pri-peceni-nepopraskala/ Skvělé rady a tipy které mi toto trable vyřešilo. Určitě stojí za přečtení 🙂
SKvělý recept, já ho doma nemůžu najít. Naštěstí jsem věděla kde hledat. super postřehy ze sněhem z bílků, ušetřil si mi práci. Pa švagrová
Však ten recept mám od tebe 🙂
„Jen jsme ho v našich podmínkách nepatrně rozvedli“ (Slunce, seno, erotika)
Já už na sníh úplně kašlu – dělal jsem to snad jednou. Všechno dám dohromady – rozšlehám a hotovo.
Poslední dobou mám problém s „drobením“ (bábovka se jakoby rozpadá), ale myslím že to bude tím, že se snažím šetřit vejce a dávám jen jedno 🙂
Další praktické poznámky: