Pan Kuchyňka: Rychlá bábovka z mikrovlnky

Aktualizováno: [lastupdate]

Poslední záchrana, když už je později odpoledne a vy máte neodolatelnou chuť na bábovku ke kávě nebo čaji. Dvacet minut a je všechno hotovo (i s umytím použitého nádobí) – pochopitelně je třeba připočítat čas na vychladnutí 🙂

Ingredience (základ – výchozí verze):

  • 150g hladká mouka
  • 150g cukr
  • 150ml vody
  • 150ml oleje
  • 3 vejce (sníh z bílku se vmíchá do hotového těsta; žloutky přijdou do těsta)
  • prášek do pečiva
  • kakao (pokud chcete dělat dvojbarevnou bábovku nebo celou kakaovou)

Příprava:

  • Ze všeho kromě bílků se smíchá těsto.
  • Bílky se vyšlehají na sníh a vmíchají do těsta.
  • Do silikonové formy se odlije polovina těsta.
  • Do zbytku přidáme kakao, zamícháme a vlijeme také do formy. (volitelný bod)
  • Mikrovlnu nastavíme na maximální výkon a na 9 minut … HOTOVO

Poznámky a praktické zkušenosti (a úpravy základního receptu a postupu):

  • Bábovka na fotkách je z 200g mouky (ostatní suroviny taky v poměru zvětšeny).
  • Mikrovlnnou troubu nastavuji pak ještě (po základních 9 minutách na maximální výkon) na 50% výkonu a cca 3 minut a pak na 10% a 5 minut – jako takovou simulaci pozvolného chladnutí.
  • Po vytažení z mikrovlnné trouby je dobré bábovky vyklopit a nechat vychladnout a oschnout – je poměrně dost vlhká na povrchu. Dejte pozor, ať se neopaříte horkou párou z ní stoupající.

  • Jestli vás „překvapuje“ bílá/krémová barva povrchu (nekakaové verze), tak je třeba si uvědomit že na rozdíl od klasické trouby se povrch nemá jak opéct a má tak přirozenou barvu těsta.
  • Silikonovou formu na bábovku mám v mikrovlnné troubě přikrytou (klasickým poklopem, co se v ní používá).

  • Většinou používám jen jedno nebo dvě vejce a výsledek je srovnatelný – možná se to jen pak víc drobí (ale to jen můj pocit).
  • Snad kromě prvních několika pokusů jsem se úplně vykašlal na „bílky/sníh“ a prostě dám celé vajíčko do těsta.

4 komentáře u „Pan Kuchyňka: Rychlá bábovka z mikrovlnky“

  1. SKvělý recept, já ho doma nemůžu najít. Naštěstí jsem věděla kde hledat. super postřehy ze sněhem z bílků, ušetřil si mi práci. Pa švagrová

    Odpovědět
    • Však ten recept mám od tebe 🙂
      Jen jsme ho v našich podmínkách nepatrně rozvedli“ (Slunce, seno, erotika)
      Já už na sníh úplně kašlu – dělal jsem to snad jednou. Všechno dám dohromady – rozšlehám a hotovo.
      Poslední dobou mám problém s „drobením“ (bábovka se jakoby rozpadá), ale myslím že to bude tím, že se snažím šetřit vejce a dávám jen jedno 🙂

      Odpovědět
  2. Další praktické poznámky:

    • Bábovka z těch 200g mouky (ostatní věci v poměru k tomu) je tam maximum, co se do té silikonové formy vleze (mám formu z Tescomy – nevím ale jestli mají různé velikosti). Stane se, že trocha těsta mi při pečení přeteče středem (ale je to jen taková malá loužička), jak to nabývá.
    • Pokud někoho „odrazuje“ (jako moji ženu) ta světlá povrchová barva, tak s kakaem promíchejte všechno těsto, tak to vypadá úplně jako klasická bábovka.
    • Poslední verze této bábovky jsem dělal tak, že jsem dal VŠECHNO NAJEDNOU do mísy a promíchal (nechtělo se mi hrát s bílkem a sněhem) – výsledek byl z mého pohledu stejný.
    • Pokud jako já přejdete na postup „všechno najednou a dohromady“, tak si vystačíte jen s tou jednou mísou na míchání a váhou (ideální pokud má možnost „vynulovat“) – nasypu/naleji ingredience do mísy podle váhy (1 ml vody = 1g; 1 ml oleje je sice 0.92g, ale vaření není chemie tak to beru jako 1g nebo oleje trochu uberu – tak na 135g).
    • Když je bábovka hotova (pamatujte na pozvolné chladnutí), tak je po vyklopení dost vlhká a je třeba ji nechat nějakou chvíli osychat (stejně je horká a nejde ještě jist 🙂 ) – pokud cukrujete, tak až po tom oschnutí, jinak se vám cukr rozpustí.
    Odpovědět

Napsat komentář