Martin Jaroš: Restart Česka

Na FB profilu Martina Jaroše se objevil příspěvek (30.3.2020 19:36) o tom, jak využít aktuální krizi pro restart Česka.

Taky jsem si sepsal pár věcí, které by se mohly zlepšit „pro příště“, ale jeho příspěvek je na úplně jiné úrovni.

Odkládám si to tu do šuplíku …


RESTART ČESKA

Všichni vidíme, že svět je v krizi jako už několik generací ne. Tak nějak pocitově bych řek, že to spustila firma Zoom, ale to teď neřešme. Ekonomika klidně přijde o 10-20 procent a tlustý půjdou do tenkejch. Ale víte, co bych udělal? Podle mě je právě teď nejlepší příležitost úplně proměnit tu naši zemi. Jestli se dokážeme chytit za hlavu a totálně překopat pár věcí, tak té katastrofě dáme nějaký smysl, protože z ní vyjdem silnější. Házím do placu tucet praštěných nápadů pro skvělou zemi, ve které bych rád žil!

MILOSTIVÉ LÉTO

Jako v Bibli. Zrušit všechny staré exekuce a vrátit ty mraky diskvalifikovaných Čechů zpátky do života. Z šedé ekonomiky zpátky do normální hry. Víte, většina těch exekucí (podle zdroje až 85%) je stejně nevymahatelná. Ty peníze jsou jen virtuální. Nikdo je nikdy nedostane. A ty statisíce lidí jsou mimo systém, neplatí daně, stát je naopak musí podporovat, ze všech těch stresů jsou často nemocní a zatěžují zdravotnictví – suma těchto nákladů je možná pro stát vyšší než součet jistin. Rozjetí exekutorské hydry je největší zločin našeho státu za posledních 20 let. Celkově musíme úplně změnit přístup k úvěrům. Zakázat šmejdské půjčky, reklamu na dluhy regulovat stejně jako reklamu na tabák.

LEPŠÍ DANĚ

Myslím, že nazrál čas k tomu, aby bohatí platili vyšší daně. A to i procentuálně. Hlásím se k tomu dobrovolně. A myslím, že spousta lidí, kteří mají peníze, by se k tomu přidala. U nás je šíleně vysoké zdanění práce a naopak mimořádně nízké zdanění majetku. Je to dědictví z dob, kdy v zemi nebyl kapitál, takže se všechno chtělo vydřít ze zaměstnanců. Je načase to zvrátit. A navrhuju, aby bohatí zaplatili podstatně víc. I symbolicky to má význam. Beru to takhle – chci kvalitní stát, který plní, co očekávám, staví dobré silnice, buduje špičkové školství. Celý život vidím, že za kvalitu se platí. Jsem ochoten si připlatit. Když budu vědět, že se ty peníze dobře použijí – víc v dalších bodech – jsem ochoten si připlatit. A mezi námi – ve světě se to má tak, že bohatí bohatnou a ostatní spíš nic moc. Majetek a ekonomický vliv se koncentruje v rukou čím dál menšího množství osob. Pokud budeme chtít udržet minimálně stejnou úroveň státních služeb, tak čím dál větší procento daní bude muset přicházet od bohatých a superbohatých. Vsadím boty.

KONEC BEZDOMOVECTVÍ DĚTÍ

V téhle zemi prostě nesmí ani jedno dítě vyrůstat na nějakých zavšivených ubytovnách, kde se nedá ani učit. Když to tak necháme, vypadá to krátkodobě levně, ale ve skutečnosti to jednou zaplatíme desetinásobně. Ztrácíme tyhle děti, necháváme z nich vyrůstat lidi, kteří budou celý život mimo systém. Stejně jako jejich rodiče. Je čas ten cyklus zlomit. Zákon o sociálním bydlení. Ale bacha – zrušil bych naopak podporu pro hypotéky apod. Nedotovat střední třídu a bohatší, ale jen ty opravdu slabé. Jasně, slyším vaše prskání, tohle bere peníze vám, co mě čtete na Facebooku. Jo. Musí to být.

STÁT – KONEC VRCHNOSTI STOJÍCÍ NAD OBČANEM

Řeknu to takhle. Stát mě v této krizi zklamal. Nechci tu prvoplánově kopat do vlády. V mnoha zemích měli debilnější strategii než my. I nedostatek pomůcek bych odpustil, to bylo taky leckde. Ale co se odpustit nedá – počáteční lhaní a do dnešních dnů neschopnost se trošku zorganizovat. Do hajzlu, můžete udělat chybu, to se stane, ale aspoň nám nelžete! Další věc. Půlku věcí si u nás museli udělat občani sami. A udělali to sakra dobře a stát doteďka jen čumí! Občani edukují (Petr Ludwig a jeho #rouškyvšem), občani šijí, občani vyvíjejí (masky z 3D tiskáren) a občani se sami skládají na ventilátory! Fundamentální poučení – svět už je dnes tak komplexní, že stát (rozhodně teda ten český) prostě nedokáže rychle a kvalitně reagovat. Stát jakžtakž zvládá běžný provoz (i to dře), nezvládá dlouhodobé koncepční investice (dálnice) a už vůbec nezvládá bleskové fatální výzvy! Český stát chtě nechtě outsourcoval ohromnou část své práce na dobrovolníky ze stran občanů a pár zázračných firem či škol (Adler, ČVUT a další). A ti naši lidi ten outsourcing dokázali přijmout! Ono to totiž v dnešní době jde – dneska může i obyčejný soukromník vytisknout něco na 3D tiskárně a rozjet výrobu. Jak šel stát relativně dolů, tak občan vyrostl.

A my na to sakra musíme reagovat! Já už nechci vrchnost, před kterou se klaníme! Nový stát musí být transparentní, musí to být sluha (a vědět, že je sluha!), musí být jen člen týmu. Pomáhající člen týmu! Nyní je český stát založen na nedůvěře k občanovi. Český stát je do hloubky prosáklý mentalitou „občane, ty jsi simulant a lump, já tě budu buzerovat a srovnám tě do latě.“ Máš otevřenou cukrárnu? Pošlu na tebe kontrolu z hygieny a zítra další; uvidíš, ty hajzlíku, že tě na něco chytnem! NE! Musí to být přesně naopak! Úřad – včetně poslední úřednice – musí vědět, že jeho úkolem je POMOCI tomu cukráři, aby svůj podnik udržel otevřený, protože o to menší bude fronta na úřadě práce! Toto bylo jasné i předtím, ale teď s koronavirem český stát ztratil morální autoritu vystupovat jako vrchnost! Občan je pán. Chci úředníky, kteří budou zčásti placeni podle spokojenosti občanů a podnikatelů, které obsluhují. Náš zákazník, náš pán. Chci stát, který nebuzeruje všechny, aby potrestal malinkou menšinu vykuků! Chci stát, který většinu lidí nechává naprosto na pokoji, ale bleskově a pádně potrestá tu malou skupinu opravdových syčáků. Chci stát, který primárně důvěřuje občanovi – protože tento měsíc se ukázalo, že český občan zaslouží víc důvěry než český stát! A hlavně – přestat lidi a živnostníky buzerovat a uvolnit kreativitu a činorodost, která v nich je. Stát, který vás nechá na pokoji!

ZAVÉST SUPERUČITELE

Část učitelů, kteří jsou opravdu vynikající, mají nejméně 4 roky zkušeností, projdou atestem (že učí moderně a živě) – dostanou plat o 5 procent vyšší než základní plat poslance. Jednak aby bylo vidět, kdo je pro nás důležitější, jednak aby se poslanci pocvičili v procentech. Vidina superučitelské pozice bude motivovat kvalitní lidí, aby šli do školství, aby se o místa ve školách soutěžilo a aby se učitelé sami od sebe vzdělávali. Rozbít ghetta školami – narvat tam superučitele, asistenty, sociální pracovníky, psychology, zvednout jedno každé dítě z bláta a neztratit jediný talent. Plus dalších milión věcí pro reformu školství, nebudu vás tím teď zdržovat.

ZALOŽIT CITU

Českou IT univerzitu, později rozšířit na Czech University. Špičkovou a absolutně moderně uvažující školu, kterou protlačíme do první světové stovky univerzit. Nejlepší přednášející. Nejlepší studenti. Jediným kritériem pro přijetí je talent. Studenti z celého světa vítáni, papíry vyřídíme za vás. Máš prospěch = dostaneš stýpko umožňující dobrý život v ČR. Od 4. ročníku máš zelenou kartu, pracuj v ČR, zůstaň tu a založ tu něco. Cílem je nasát bedny ze světa, klidně z Uzbekistánu, další posílení startupové scény a estonizace republiky.

FÉROVÁ A SVOBODNÁ SPOLEČNOST

Liberální země, ostrůvek svobody ve světě, kde je čím dál víc magorů. Sňatky LGBT ano, adopce LGBT ano, marjánka ano, její kvalitní pěstování – další daně! – celkově svoboda. Podpora krátkých pracovních úvazků a lepší nabídka péče o malé děti – jen tak budou chtít ženy rodit víc. Totální rovnost. Na druhou stranu žádné kvóty. Pokud někdo chce kvóty, tak první, co podpořím, bude kvóta minimálně dvou Vietnamců ve vládě. Z toho jeden na kase a druhý na školství!

ZEMĚ S DOBROU KARMOU

Země zaslíbená zvířatům a přírodě. Tím nemyslím víc psích hoven na Vinohradech, tam už víceméně jsme na vrcholu světa a prostor pro růst nevidím. Myslím tím ukončení utrpení hospodářských zvířat v zemi. Jako věc principu. Zákaz klecového chovu slepic, okamžité likvidační postihy pro firmy, které se chovají brutálně ke koním, kravám nebo tak inteligentním a citlivým bytostem, jako jsou prasata. Česko jako lídr tohoto boje i v EU. Ano, znám hospodářské dopady. Přes tohle nejede vlak, dokud u nás budou stamilióny bytostí trpět od prvního do posledního dne, tak ta země bude zasmušilá, bude na ní ležet špatná karma, jestli to nechápete, jděte se zavřít do klece. On i ten Wu-chan je jen extrémnější podoba těchto zvěrstev, věřte mi. Jo a mimochodem na ministra zemědělství Daniela Pítka, a když nebude chtít on, tak někoho, koho on doporučí, dál to neřešit, uvidíte, že nebudete litovat.

UKONČIT FANTASMAGORIE O DALŠÍ ATOMOVCE

Nedá se to uplatit. Ušetřeme ty stamiliardy, šmarjá. Česko naopak jako tahoun decentralizované energetiky. Na každou střechu soláry, každý dům si vyrábí, co potřebuje. Na ministra někoho z www.modernienergetika.cz a jedem bez keců.

PROFOUKNOUT TEPNY

Digitalizovat. Ale taky proboha postavit urychleně dálniční síť, vysokorychlostní vlaky a přidat nové příměstské trati v aglomeracích. Zkušenosti z ciziny Ctrl+C, Ctrl+V. Speciální task force napříč všemi ministerstvy, s nejlepšími lidmi klidně za švýcarské peníze, i to se vyplatí víc než desítky miliard prošustrované těmi současnými neschopy. Za 99% problémů může debilní legislativa a nekompetentní úředníci, kteří nejsou schopni se nadrtit svoje vlastní postupy tak dobře jako ekologové. Ekologové za to nemůžou. Začít pracovat na Orbitální dálnici Plzeň – Vary – Ústí a tak dál, nakreslete si kolečko sami.

UDĚLAT TEĎ HNED NĚCO DOBRÉHO

Jít a udělat něco, co se nám nevyplatí a na co bude půlka národa pobouřeně syčet. Třeba nabídnout pár lůžek nemocným Švýcarům nebo Syřanům, ano, je to hrozný nápad, jděte se bodnout. Tahle země potřebuje ukázat sama sobě, že může mít srdce i vůči cizím (vůči vlastním jsme skvělí), je to ve skutečnosti důležitější pro nás než pro ně, rozumějte nebo ne, jsem si tím jist. Potřebujeme lídry, kteří dělají taková gesta, podobně jako teď Němci, ano bolí to, má to nevýhody, ale musí to být, jinak budeme furt jak z Hoří má panenko.

POZVAT SI KRÁLE NEBO KRÁLOVNU

Přeměnit Česko na konstituční monarchii. Samozřejmě furt plnotučná demokracie, žádný strach. Víceméně dekorativní funkce jako v Británii nebo třeba Holandsku. Ale fakt pěkný dekor – a dlouhodobé sjednocení národa. Troška elegance a rytířského uvažování do té naší praktické a hokynářské země! Vyjde to skoro levněji než dělat každou chvíli prezidentské volby a výsledek nebude horší než poslední pokusy – garantuju. Boom pro turistiku. Super merch! Parlament jako představitel našich stavů požádá vhodné kandidáty z tradičních evropských rodin, popř. z českých rodů, provede volbu a od té doby jedeme dědičně. Uznávám, tenhle bod tu má funkci trošku jako Vondrův národní pták, ale mě by bavilo v takové zemi žít. A vás? Moje vize je jednoduchá. Nejlepší lidi jsou ti, kterým to pálí, zároveň mají velké srdce a dobré funkční tělo. Se státy je to stejné. Moje body míří na tyto tři věci. Diskutujme!

Napsat komentář