Unašeč ke struhadlu Bosch MUM 5 – střižná pojistka – domácí oprava

Vyžvejkal se mi korybut …

Přibližně po roce a půl používání mi „odešla“ střižná pojistka unašeče průběhového krouhače v mém kuchyňském robotu Bosch MUM5, o kterém jsem psal posledně. Hrozný název … jde o tu plastovou vrtulku s šestihrannou kovovou osou, které se vkládá do krouhače a na niž leží příslušný krouhací kotouč.

Co se vlastně pokazilo, co to dělá a proč tak takové kurvítko vlastně je:

  • Obecně – střižná pojistka slouží k tomu, aby se raději zničila ona než motor, pokud by mělo dojít k nadměrné zátěži.
  • Někdy jsem byl na krouhač opravdu náročný a tvrdou zeleninu jsem do něj tlačil i poměrně velkou silou … a tak jsem byl potrestán.
  • Tento náhrádní díl je možno zakoupit – například zde.
  • Jak to funguje: Výkon motoru se přenáší do krouhače skrze kovovou šestihrannou osu, které je zasunuta do příslušného otvoru v robotovi. Na tomto šestihranu je nasazena plastová vrtulka, které jednak rameny shazuje zeleninu otvorem v krouhači do spodní mísy, ale taky drží samotný krouhací kotouč a vlastně jim otáčí.
  • Kdy se pojistka ustřihne: Když musí krouhací kotouč strouhat tvrdší zeleninu (vykonávat větší práci), tak motorem protéká větší elektrický proud než když mu jde krouhání lehce. Aby proud v případě zaseknutí/zakousnutí nespálil samotný motor, dojde u ustřižení pojistky. V našem případě dojde k tomu, že se ustřihne/“ožužlá“ plastové pouzderko na vrtulce, které obklopuje hnanou kovovou osu a drží je tak pevně spojené. Vrtulka se na ose začne vlastně protáčet – motor tedy dál v klidu a bez zátěže otáčí osou, ale ta už neotáčí plastovou vrtulkou a tady ani krouhací kotouč se neotáčí.

POKUD SE VÁM TOTO STALO, TAK SI POŘIĎTE NOVÝ OFICIÁLNÍ NÁHRADNÍ DÍL, PROTOŽE JINAK RISKUJETE POŠKOZENÍ CELÉHO ROBOTA SVÝM NEODBORNÝM ZÁSAHEM.

… BYLI JSTE VAROVÁNÍ


Vlastně nevím, jak vypadá dané „pouzderko“ na pojistce, když je funkční. Po ustřižení je ve vrtulce vlastně jen krouhový otvor, do kterého pasuje šestihranná osa. Protáčí se, ale stále je to celkem natěsno.

Domácí opravu této pojistky jsem tedy vyřešil několika párátky, které osu a vrtulku zaklíní. Řekl bych, že v případě zaseknutí nebude mít motor problém zlikvidovat/ustřihnout tyto malé kousky dřeva – ale je to jen odhad. Taky doufám, že si nezničím celý robot … budu se teď k němu chovat „slušněji“.

Pozn.: Před pár dny se mi párátka rozpadla (září 2018), takže původní „oprava“ vydržela 1.5 roku. Musím tam dát nějaká nová 🙂

1 komentář u „Unašeč ke struhadlu Bosch MUM 5 – střižná pojistka – domácí oprava“

  1. Na robotu MUM 4 jsme střižnou pojistku také měnili. Zatím vše OK. Nyní mám jiný problém, možná někdo pomůže.
    Na spodním krytu výklopného ramene praskl plat, v zahloubení, které tam je pro zajištění hnětací mísy. Rameno je sešroubováno čtyřmi šrouby. Plast jsme opravili dvousložkovým tmelem a zdá se, že to bude držet. Problém je v tom, že nemohu sestavit rameno tak, aby šlo nasadit na těleso robota. Při montáži spodního krytu nemohu nasadit volič rychlostí do obou polovin ramene. Nevím zda kolečko voliče rychlosti má nějaký zámek, aby se dalo nasadit až po sestavení celého ramene.
    Za případnou radu či pomoc mnohokrát děkuji
    Dana

    Odpovědět

Napsat komentář