Kuchyňský robot Bosch MUM 5 (54240)

Tak dlouho jsem odkládal sepsání nějakého krátkého článku o kuchyňském robotu Bosch MUM5, až je to více než rok, co ho vlastním.

Snad vám trochu pomohu a ulehčím výběr pokud sami uvažujete o pořízení tohoto robota. Je to opravdu skvělý pomocník – na šlehání a krouhání naprosto nepřekonatelný.

Označení

Bosch MUM 54240

Pokud si vybíráte kuchyňského robota z této řady, tak patrně narazíte na ohromné množství variací onoho tajemného čísla za názvem Bosch MUM – v mém případě 54240. Hlavně když začnete na srovnávačích cen – např. Heureka.cz. Jak pak má někdo porovnat cenu v jednotlivých obchodech apod. Naštěstí nejde o nějakou úplně náhodnou hodnotu, jak by se podle množství mohlo zdát …

První číslice označuje samotnou rodinu/generaci kuchyňských robotů Bosch MUM – např. MUM4 a MUM5 – v mém případě 5.

Další číslice (u MUM5) označuje výkon motoru – jde o nějaké vnitřní označení, takže např. 4 (v mém případě) znamená 900W. Dobře je to vidět na samotné stránce s různými modely, která je odkazována výše. Čím vyšší číslice, tím vyšší výkon.

Třetí znak (může být číslice i písmeno) je označení barevného provedení.

Dvě poslední číslice jsou označení kombinace příslušenství, které dostanete s robotem – tady je dobré si rozmyslet, co vlastně chcete a využijete. Skoro vše jde dokoupit i později, ale cena je bohužel někdy trochu mimo, a tak je dobré potřebné věci koupit přímo s robotem. Musíte si prohlédnou několik různých sestav, aby jste si udělali představu jaké všechny kombinace jsou v nabídce. Jestli si dobře pamatuji, tak ta moje (40) je jedna z největších – jsou ale i bohatší.

Výbava

Jak už jsem psal výše, je dobré si promyslet, co všechno využijete. Příslušenství je poměrně bohaté a většina věcí jde dokoupit samostatně. Cenově výhodněji ale je, když jsou komponenty přímo v daném setu s robotem. Velké množství doplňků najdete třeba na eshopu Mall.cz – PŘÍSLUŠENSTVÍ KE KUCHYŇSKÝM ROBOTŮM.

  • mísa: S robotem dostanete nerezovou mísu, která má jakýsi typ dvojitého dna. Je poměrně těžká. Sloužit vám bude perfektně. Opravdu doporučuji si pořídit (klidně až po čase a zkušenosti) i mísu plastovou – Bosch MUZ5 KR1.
  • lis na citrusy: Zatím jsem nepoužil, ale osobně to považuji za extrémně zbytečné „hebel“ … zbytečně zabírá místo.
  • mixér: Šikovný pomocník pro přípravu mléčných/jogurtových koktejlů, do kterých přimixujete ovoce.
  • mlýnek: Zatím nepoužito.
  • míchání, šlehání, hnětení: Patrně jeden z hlavních důvodů, proč si robota pořizujete. Tři „metly“ pokrývají asi všechna potřebná využití.
  • průběhový krouhač: Naprosto nepřekonatelný pomocník pro zpracování zeleniny. Jednotlivé základní kotouče dokáží pokrýt patrně většinu potřeb. Jde dokoupit i několik samostatných doplňkových – viz dále. Už jsem zpracoval minimálně metrák zeleniny.

Existuje ještě několik různých doplňků – ty ale nemám, tak nemohu poskytnout žádné informace.

Průběhový krouhač

K samotnému krouhači dostanete 3 kotouče, která vám pomohou zpracovat zeleninu na 5 různých "tvarů" - tenké/tlusté plátky, jemné/hrubé hoblinky, "strouhaná mrkev" (neumím najít lepší název - viz dále).

Na následujících obrázcích můžete vidět jednotlivé kotouče i jak vypadá výsledek.

Plátkovací kotouč se dá použít na krouhání zelí. Jemné hoblinky jsou opravdu velmi jemné a skvěle se hodí do salátu. Třetí kotouč, který označuji jako "strouhaná mrkev" jsem vlastně ještě nepoužil (ostatní využívám velmi).

Doplňkové kotouče

Do krouhače je možno přikoupit několik dalších kotoučů. Na Vánoce jsem si udělal radost dvěma - a nákupu vůbec nelituji, oba už byly použity mnohokrát a hezky doplňují základní sadu.

Jde o kotouč na hranolky MUZ 45 PS 1 a kotouč na zeleninové nudličky Julienne MUZ 45 AG 1.


Pokud máte nějaký dotaz na tohoto robota, nebo se chcete podělit o nějakou praktickou zkušenost, tak se klidně podělte v komentářích.

2 komentáře u „Kuchyňský robot Bosch MUM 5 (54240)“

  1. Dobrý den. Vlastním tento typ robotu asi 3 roky k mé naprosté spokojenosti. Nyní se mi ale při krouhání zelí poškodily umělohmotné ručičky u hřídele (mezistupeň mezi kruhadly a prostorem, ve kterém se ručičky pohybují a posunují nakrouhanou potravinu k vyústění do mísy). Prosím o sdělení, zda se dá tato součástka dokoupit. Děkuji.

    Odpovědět
  2. Zkušenost: kotouč na nudličky Julienne MUZ 45 AG 1 se dá velmi dobře použít na krouhání zelí, na salát (např. Coleslaw). Výsledkem jsou prťavé kostičky a nudličky (díky vrstvým/slupkám, co má zelí) – takhle nakrájet zelí by ručně ani nešlo. A je to nakrájené, ne nadrcené.

    Odpovědět

Napsat komentář