Pan Kuchyňka: Pokus o domácí maki sushi

Po vzoru jednoho z kolegů jsem se konečně dokopal vyzkoušel udělat si doma sushi (konkrétně maki sushi). Myslím, že výsledek není na první pokus špatný.

Nejprve malé shrnutí a „teoretický úvod“ – jde o rolku rýže zabalenou v řase nori a „náplní“. Každý si ve spojitosti se sushi vybaví syrové ryby (nejčastěji losos, tuňák, krevety), ale jako náplň jde použít prakticky vše – okurka, avokádo, chřest, párek, … já jsem použil krabí tyčinky.

Pokud jde o rýži, tak jsem použil klasickou dlouhozrnnou rýži (s trochou kulatozrnné, protože mi ta první došla 🙂 ), kterou běžně vařím (NE parboiled). Na jeden díl rýže vezmu dva díly studené vody a dám vařit. Průběžné míchám, aby se nepřichytila. Když dojde k varu, tak ztlumím plamen a nechám ještě chvíli vařit (cca 2-5 minut), pak vypnu, přiklopím a nechám dojít – tenhle postup je použitelný asi jen na elektrickém sporáku, který má tepelnou setrvačnost.

Uvařenou rýži dáme do mísy, abychom si mohli zamíchat s trochou směsi z vody, octa, soli a cukry. Výsledná rýže nemá být příliš mokrá a má lehce sladko-kyselý nádech. Ocet se má použít rýžový – koupil jsem si ho, ale chuťově je dost podobný vinnému octu a zajisté jim půjde nahradit.

Pak už se jen rýže klade na plát nori a s náplní se zaroluje (náplň se ještě potírá japonským křenem wasabi). Dobře je to vidět na jednom fotonávodu, který je na internetu.

Aktualizace (9.3.2011): objevil se hezký videonávod – VIDEO: Návod na přípravu sushi. Snadno a rychle s Okamurou

2 komentáře u „Pan Kuchyňka: Pokus o domácí maki sushi“

  1. Větší sushi brutalitu jsem v životě neviděla, zůstává mi rozum stát, jak to můžete prezentovat veřejně, to je tragédie!!!

    Odpovědět
    • Přiznám se, že by mě zajímalo, co konkrétně vám přijde jako brutalita? Ingredience, postup, co konkrétně.
      Mě to totiž nepřišlo jako Hruško-Babica, tak jsem to dal na web … a je to tu víc než dva roky a váš komentář je první (ale je možná, že jste jediná „s koulema“ to napsat).

      Odpovědět

Napsat komentář