Po vzoru jednoho z kolegů jsem se konečně dokopal vyzkoušel udělat si doma sushi (konkrétně maki sushi). Myslím, že výsledek není na první pokus špatný.
Nejprve malé shrnutí a „teoretický úvod“ – jde o rolku rýže zabalenou v řase nori a „náplní“. Každý si ve spojitosti se sushi vybaví syrové ryby (nejčastěji losos, tuňák, krevety), ale jako náplň jde použít prakticky vše – okurka, avokádo, chřest, párek, … já jsem použil krabí tyčinky.
Pokud jde o rýži, tak jsem použil klasickou dlouhozrnnou rýži (s trochou kulatozrnné, protože mi ta první došla 🙂 ), kterou běžně vařím (NE parboiled). Na jeden díl rýže vezmu dva díly studené vody a dám vařit. Průběžné míchám, aby se nepřichytila. Když dojde k varu, tak ztlumím plamen a nechám ještě chvíli vařit (cca 2-5 minut), pak vypnu, přiklopím a nechám dojít – tenhle postup je použitelný asi jen na elektrickém sporáku, který má tepelnou setrvačnost.
Uvařenou rýži dáme do mísy, abychom si mohli zamíchat s trochou směsi z vody, octa, soli a cukry. Výsledná rýže nemá být příliš mokrá a má lehce sladko-kyselý nádech. Ocet se má použít rýžový – koupil jsem si ho, ale chuťově je dost podobný vinnému octu a zajisté jim půjde nahradit.
Pak už se jen rýže klade na plát nori a s náplní se zaroluje (náplň se ještě potírá japonským křenem wasabi). Dobře je to vidět na jednom fotonávodu, který je na internetu.
Aktualizace (9.3.2011): objevil se hezký videonávod – VIDEO: Návod na přípravu sushi. Snadno a rychle s Okamurou
Větší sushi brutalitu jsem v životě neviděla, zůstává mi rozum stát, jak to můžete prezentovat veřejně, to je tragédie!!!
Přiznám se, že by mě zajímalo, co konkrétně vám přijde jako brutalita? Ingredience, postup, co konkrétně.
Mě to totiž nepřišlo jako Hruško-Babica, tak jsem to dal na web … a je to tu víc než dva roky a váš komentář je první (ale je možná, že jste jediná „s koulema“ to napsat).