Rám na řezání dřeva – když potřebujete řetězovou pilou nařezat drobné větve

Jestli jste někdy ořezávali nějaký strom (nebo ho úplně káceli), tak víte že některé větve mohou být tlusté … tak nějak mezi kategoriemi „dát do štěpkovače“ a „nařezat na polena“. Do té druhé kategorie kategorie je většinou nedáte, protože se vám nechce jednu podruhé postupně rozřezávat a nasekat je sekerou stojí dost úsilí.

A právě s tímhle problémem (hromadné řezání tlustších větších větví na polena) vám může pomoci rám na řezání dřeva.

Nikde jsem nenašel nějaké správný oficiální název – všechny názvy jsou variací názvu: rám / stojan / koza na řezání palivového dřeva

Inspirace

Nejprve se podívejte na několik ilustračních videí, jak může tahle věc vypadat. Schválně jsem vybral celkem rozdílné koncepty, kdy ale každý má svoje opodstatnění. Ne na všech by se ale drobnější větve (které jsou mým hlavním cílem) řezaly úplně ideálně.

Velmi jednoduchá konstrukce z prken – asi nejvíc se podobá klasické koze. Trochu problém vidím v tom, že se musí řezat jakoby šikmo aby jste se trefili lištou pily mezi prkna.

Komerčně nabízený produkt, který svými vlastnostmi nejvíce odpovídá moji představě:

Trochu větší zařízení, ale celkem propracované a mobilní. Je zde hodně zajímavých konstrukčních nápadů:

Zase variace na klasickou kozu. Osobně se mi nebílí to „propadávání“ polen na zem, takže je musíte znova sesbírat:

Co jsem si vyrobil

Nic extra na pohled to není, ale…

  • plní to svojí funkci – 2 roky používání
  • velikostně úsporné – nikde nestraší velký krám – přenosné
  • vyrobeno z odpadního materiálu

Každému doporučuji, ať si podobné věci nejprve vyrobí z nějakého levného / odpadního materiálu. A až později (až zjistí, co by udělal jinak)  to udělal třeba z něčeho jiného. Taky je třeba počítat s tím, že asi bude docházet k tomu, že řetězovou pilou o něco zavadíte a o nějaké zářezy nebude nouze!

Co vylepším v příští verzi

Po opakovaném používání se ukazuje mnoho míst, které si žádají vylepšení … (poučte se s chyb jiných)

  • I když má hlavní trám jen asi metr, je to i tak těžké. Jde to unést, ale není to ono – líbí se mi představa koleček na jedné straně, jako je na jednom z ilustračních videí.
  • Není dobré, že je potřeba dořezávat až k základnímu spodnímu trámu, který tím dostává hodně zabrat a má v sobě hluboké zářezy. Budu muset vymyslet nějaký system dvojího dna – aby větve držely na nějakých příčkách a samotný trám byl až hlouběji a nemuselo řezat až k němu.
  • Vedení gumolana není úplně ideální – více se mi líbí vedení „středem“.

Napsat komentář