Pravidla hry: Člověče, nezlob se

S velmi starou krabicí s touto společenskou hrou se ke mě dostal i lísteček s pravidly – a celkem jsem se divil, jak ty oficiální pravidla vypadají, a jak se liší od toho, jak jsme so doma celý život hráli.

Pravidla

Hráči si zvolí určitou barvu, každý dostane 4 figurky stejné barvy. Z obdržených čtyř figurek umístí hráč 3 figurky do nárožních zásobních koleček a čtvrtou figurku si postaví na svoji počáteční šipku. Úkolem každého hráče je projít se svými čtyřmi figurkami po směru šipky celou cestu, složenou z hnědých kroužků a dovést své figurky do barevných políček své barvy. Kdo první dosáhne se všemi figurkami kroužků v barevných políčkách, vyhrává. Ostatní hráči pokračují ve hře tak dlouho, až se i oni dostanou se svými figurkami na svá polička.

POSTUP HRY:

  1. Na začátku hry si hodí každý hráč kostkou. Ten, komu padne nejvyšší počet bodů, začne hru a postoupí se svou figurkou po směru šipky o tolik kroužků, kolik mu padlo při prvním hodu.
  2. Další hráči nastupují do hry jak sedí za sebou, po směru hodinových ručiček.
  3. Toto pořadí podle prvního hodu je zachováno i při dalším házení.
  4. Padne-li hráči při některém házení 6 bodů, hází ještě jednou. Musí však ze svého zásobního kroužku dat další figurku do hry a při následujícím hodu musí posunout tuto figurku, i kdyby touto figurkou přeskočil nebo ze hry vyřadil svou první figurku. Stejně si hráč počíná i při nasazování dalších svých figurek do hry.
  5. Padne-li hráči jiný počet bodů než 6, smí posunout o získaný počet bodu s kteroukoli z figurek, které má ve hře.
  6. Má-li hráč ve hře již všechny figurky, tedy nemá-li již žádnou v zásobním rohovém kolečku a padne-li mu 6 bodů, postoupí s kteroukoli ze svých figurek a hází ještě jednou.
  7. Při postupování kupředu přeskakuje hráč v cestě se nalézající figurky protihráčů i vlastní. Všechny přeskočené kroužky se náležitě počítají.
  8. Dostihne-li hráč kroužku, obsazeného figurkou jiného hráče, musí se tato figurka vrátit do zásobního kolečka a může pokračovat ve hře tehdy, až její majitel získá při házení 6 bodů, Podobně se musí hráč vrátit se svou první figurkou do zásobního kolečka, dostihne-li se svou druhou figurkou svoji první figurku.
  9. Figurky, které prošly celou závodní dráhou, umístí se na příslušných kroužcích v barevném poli. Hráč, kterému se toto umístění nejdříve podaří, vítězí.

Ostatní hráči hrají dále a získávají postupně další pořadí. Bilé kroužky v barevném poli se mohou obsadit teprve tehdy, až hráči padne tolik bodů, kolik ještě k dosažení určitého kroužku potřebuje. Padne-li mu víc bodů, než je k dosažení určitého kroužku třeba a hráč nemá více figurek, s nimiž by mohl postupovat, musí čekat tak dlouho, až mu padne potřebný počet bodů.


Rozdíly mezi pravidly a moji zkušeností

  • Na úplném začátku má každý nasazenou jednu figurku.
    • Vždycky jsem to hrál tak, že se čekalo až padne šest a tím si teprve nasadil první figurku.
  • Hozená šestka vždy nasazuje figurku a další hod se s ní posunete – bez ohledu na to jestli si vyhodíte vlastní figurku.
    • Když člověku padla šestka, tak bylo čistě na člověku co s ní udělá – jestli podune figurku, nasadí si novou, … A následný hod byl taky volný, co do uplatnění na figurku.

8 komentářů u „Pravidla hry: Člověče, nezlob se“

  1. Jak to je,když mám v domečku na prvním políčku a další tři na startu čekají.Hazim každé kolo 1x a posunuju se v domečku,pokud to čísla dovolí nebo 3x a čekám na 6,abych mohla nasadit na start?

    Odpovědět
  2. Keď na konci hry hodim 6 a zrovna potrebujem 6 aby som vyhral tak som vyhral alebo musím hádzať ešte raz po 6ke a tým pádom som nevyhral? ďakujem za odpoveď

    Odpovědět
  3. Dobrý den , jaká jsou pravidla v domečku. Můžou nebo nemůžou se přeskakovat figurky?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Hezký den, my jsme vždy přeskakovali, až tento týden si vyměňujeme názory, že jiní to nedělají, takže…

      Odpovědět

Napsat komentář