Melouny – není jen vodní … a jak je hergot poznat

Stalo se mi to nedávno – v jednom hypermarketu byly dva týdny po sobě v akci cukrové melouny – každý týden jeden jiný druh. Ale víte jak vypadají letáky – jsou tam jen malinkaté obrázky. V obchodě pak jsou melouny uloženy všechny (různé druhy) pěkně u sebe a nad nimi společně jména a cenovky (už bez obrázků) – ale který je hergot který? Takže jsem nakonec podruhé nevědomky koupil zase ten stejný druh jako první týden.

Tak jsem se rozhodl, si pro sebe udělat takový malý přehled (a obrázky), abych se příště nespletl.

Primární rozdělení melounů zvládne poznat asi každý: meloun vodní a meloun cukrový. Problém je s těmi cukrovými – těch je totiž několik různých druhů, a některé se od sebe vizuálně příliš neliší.

Vetší obrázky některých cukrových melounů:


A nakonec malá ukázka, že rozpoznání některých jednotlivých druhů opravdu není jednoduché. Pochopitelně nemyslím třeba vodní a nějaký cukrový. Na obrázku je bedna cukrových melounů, ale jeden z nich tam nepatří (je jiného typu) … který to je?!

meloun_galia-cantaloupe

Rozuzlení: meloun vpravo je Galia a ostatní jsou Cantaloupe (teda myslím; fotku jsem pořídil už před nějakou dobou, a tak jsem už zapomněl kam jsem dal který meloun).



Jak rozlišit Galia a Cantaloupe: Dotykem; melouny Galia jsou na dotyk hladší; kůra vypadá že je stejná, ale když si na ni šáhnete tak je výrazně hladší než u melounů Cantaloupe. Vyzkoušejte si to někdy v supermarketu.

 

 

Napsat komentář