Nákup levné zeminy (substrátu) v kompostárně OZO Ostrava

Máme tu jaro a s ním nastává čas sázení, přesazování apod. Kdo tohle zná, vím že je potřeba nakoupit nějakou zeminu (substrát). Tak trochu se řídím rčením „čím hloupější sedlák, tím větší brambory„, a tak jsem běžně kupoval pouze ten nejobyčejnější (nejlevnější) substrát v hobby marketech. Ty speciální substráty mi přišli zbytečně předražené.

Už nějaký čas jsem přemýšlel o pořízení substrátu přímo od OZO Ostrava – z jejich kompostárny v Koblově – až teď jsem se k tomu dokopal. Cena je úplně fantastická – cca 605kč za tunu! To máte tedy 0.6kč za kilogram – což jde ale jen velmi těžko převést na litry ve kterých jsou měřeny pytle v marketech – ale v jednom kilogramu bude více než jeden litr zeminy. Substrát i kompost lze pořídit v menším množství (už napytlované a za lehce vyšší cenu) v některých sběrných dvorech – viz web OZA. Já jsem si zajel (s vlastními pytli a lopatou) do kompostárny přímo.

Jak to probíhá:

  1. Přijedete na skládku v Koblově (kompostárna je v jejím areálu), kde vjedete autem na váhu.
  2. S obsluhou se domluvíte dál (ochotně vám pomohou), auto vám bude zváženo.
  3. Zajedete si do kompostárny k odpovídající hromadě (substrát, kompost).
  4. Naplníte si pytle / vozík …
  5. Zpátky na váhu – a pak u obsluhy zaplatíte podle rozdílu vah.

Poznámky:

  • Jejich váha je určena pro nákladní dopravu, takže tam jezděte jen když potřebujete víc než třeba 20kg – kyblíček zeminy asi nebudou schopni zvážit.
  • Pokud nemáte vozík, ale jako já použijete pytle v zavazadlovém prostoru, tak si promyslete nakládání. Ono se to nezdá, ale hlína je sakra těžká. Takže si vně auta neplňte pytel jen částečně – ať s ním pak hnete a naložíte.
  • Jemnost substrátu i kompostu mi přišla srovnatelná. Na první pohled (možná i na druhý) bych od sebe nedokázal ty dvě hmoty rozpoznat.
  • Z hory kompostu se hezky lehce kouřilo 🙂
  • Substrát jsem již použil do truhlíků – je těžší než prodávané substráty, je více „hliněný“. Takže pokud potřebujete opravdu lehký substrát, tak to asi nebude nic pro vás.

5 komentářů u „Nákup levné zeminy (substrátu) v kompostárně OZO Ostrava“

  1. Dobrý den,
    prosím o sdělení, zda provádíte nakládku substrátu na nákladní auto.
    Děkuji za odpověď a přejí pěkný den

    Odpovědět
  2. Dá se u Vás objedna i pytlovaná zemina? Chtěla bych aspoň 10 pytlů.Cena? plus dovoz? Děkují za odpověď.

    Odpovědět
    • Pytlovanou zeminu jde pořídit na sběrných dvorech OZO … máte to napsáno na té odkazované stránce.

      Odpovědět

Napsat komentář