Pan Kuchyňka: domácí chleba v remosce

Před nedlouhou dobou jsem si řekl, že bych rád vyzkoušel upéct domácí chleba. Ne že bych si neuměl koupit dobrý chleba (je třeba si jen najít pekárnu), ale inspirovalo mě několik video návodů na YouTube, které mi ukázaly, že na tom nic není.

Měl jsem jen trochu obavy, jelikož nemám troubu ale pouze remosku. To ale, jak se ukázalo, vůbec nevadí … chleba je úžasný – výsledek posuďte sami.

Suroviny

  • mouka
    • Podle mých zkušeností na mouce moc nezáleží. Používal jsem a používám klasickou hladkou mouku, pšeničnou chlebovou i žitnou mouku. Prostě to, co se mi zrovna podařilo nakoupit. Opravdu můžete na začátek vzít libovolnou bílou mouku (hladkou nebo polohrubou), kterou máte doma. Já většinou dávám mix podle toho, co je zrovna otevřeno. Možná bych na začátek ale nezačínal čistě žitnou moukou – té dávám tak 1/3 ale taky vůbec.
  • kvasnice
    • Dávám celou kostku (~40g). Ta stojí 2 Kč, takže nemá smysl řešit cenu, ale zase máte jistotu, že vám to pěkně vykyne (a celkem rychle). Sušeného použijte adekvátní množství (jeden sáček většinou odpovídá jedné kostce čerstvého).
  • voda
    • Okoukal jsem v některém návodu  a následně i prakticky ověřil, že je dobré mít cca 75% hmotnosti vody proti hmotnosti mouky (75%ní hydratace). Další podobné recepty na internetu mívají vody od 30% – mě se tohle malé množství neosvědčilo.
  • koření
    • Základní a nepostradatelné koření je sůl (2 čajové lžičky na 500g mouky – přiměřeně plné, ne vrchovaté). Další koření je pak už čistě na vaši chuti. Neuděláte chybu, když přidáte naše národní koření – kmín. Já dávám i trochu římského kmínu, který dá chlebu velmi příjemnou kořeněnou chuť. Prostě experimentujte.
  • „tajná přísada“
    • Tahle ingredience je pak už čistě na vašich preferencích. Semena (slunečnicová, lněná, ..), vločky (ovesné, pšeničné), kousky sušených rajčat, … EXPERIMENTUJTE

Na klasickou remosku (je na fotografiích) dávám 400 g mouky a tedy 300 g vody (75%), dvě čajové lžičky soli. Ostatní koření a přísady dávám už pak čistě podle mojí chvilkové nálady. Těsto je ale třeba hlídat (kynutí), protože to dokáže vykynout hodně vysoko a pak se to pálí o víko.

výsledek po půl hodině pečení

Postup

Dříve jsem používal postup, kterým dělám kynuté těsto. Do mouky v míse se udělá důlek a vlije se voda. Do ní se přidá špetka cukru (krmivo pro kvasnice) a rozdrobí kvasnice. Mísu zakryjeme a dáme do tepla až trochu vzejde kvásek. Pak promícháme se zbytkem ingrediencí a vypracujeme těsto, které se dá znova kynout.

Ale teď používám trochu jiný postup, který můžete vidět na fotografiích – funguje mi taky bezproblémově.

  • Do mísy dáme potřebnou vodu (lépe vlažnou než studenou), špetku cukru a rozdrobím tam kvasnice. Po chvíli můžeme trochu rozšlehat, aby se kvasnice rozpustily. Pak to dám většinou na chvíli na kamna (do tepla) a připravuji si ostatní suroviny, ale není to potřeba.
  • Do mísy pak přidáme zbývající ingredience. Mouku, koření, semínka, atd. Není na škodu přidat i pár lžic oleje (bohužel nemám na fotce).
  • Promícháme na těsto – je celkem dost lepivé. Posypeme trochu moukou a dáme do tepla kynout. Klasicky se mísa překrývá utěrkou, ale já používám velký igelitový pytlík, který uzavřu aby neutíkala vlhkost. Necháme kynout asi hodinu (pochopitelně záleží na teplotě – čím nižší, tím je třeba času více).
  • Nakynuté těsto dáme na vál a s trochou další mouky propracujeme. Mouku přidáváme tak, aby těsto už nebylo moc lepivé a dal se z něj vyrobit bochánek, který vložíme doprostřed remosky – můžeme ho trochu přimáčknout / roztáhnout.
  • Opět přikryjeme/zavřeme a dáme do tepla kynout. Zase asi tak hodinu – nechte to tak, aby jste to měli vykynuté na celou remosku – tak dvojnásobek objemu původního bochánku. Ale dejte pozor, ať to nemáte moc vysoké a nepálí se vám to pak od víka remosky.
  • Opatrně přeneste na místo, kde remosku zavřete a dáte péct. Pokud s nádobou třísknete, tak vám těsto může splasknout (uteče vzduch, co vyrobily kvasnice) a musíte dát kynout znova.
  • Pečeme asi půl hodiny – hodinu. Klidně se průběžně koukejte na barvu. My máme remosku z 50.let, takže netuším jak jsou na tom s výkonem a pečením remosky novějšího data.
  • Chleba vyklopíme a necháme vychladnout.

Vychytávky

  • Těsto se v poslední fázi (kyne v remosce) může nechat třeba přes noc (uzavřené v sáčku proti vysušení) – na chladnějším místě nebo v lednici. Nejlépe z pátku na sobotu. V sobotu ráno pak vstanete o chvíli dřív a dáte péct. Budete mít voňavý a ještě vlažný chleba ke snídani.
  • Stěny a dno remosky je dobré potřít trochu olejem aby se těsto moc nepřichytávalo a šlo dobře vyklopit – ještě lepší je pečící papír na dno.
  • Na dno remosky dávám pečící papír, protože přilepení ke dnu je to nejhorší – jak to pak odloupnout?! Jak hezky vložit pečící papír do kulaté remosky, aby trochu chránil i boky se podívejte v následující galerii – na fotkách využívám použitý pečící papír, který mi bylo líto vyhodit. I ten vystřižený vám vydrží na několik chlebů, tak si ho klidně schovejte.
  • Remosku mám během pečení položenou na sklo-keramické desce. To není úplně náhoda. Asi tak 2x během pečení zapnu plotýnku pod remoskou na max. – ale jen tak na 45 sekund až minutu. Dodám tak remosce i trochu toho extra tepla zespodu.
  • Někdy po vyklopení mi přijde chleba zespoda „nedopečený“/světlý (upečený je), tak vezmu chleba a vložím ho do remosky opačně a dám ještě chvíli péct. Horní (původně) kůrčička ale změkne (jak se během druhého pečení vespod vytvoří vlhko) – to ale není taková hrůza.
  • V poslední době často přidávám do těsta vločky (ovesné, pšeničné nebo mix), které nejprve namočím do mléka (voda by určitě taky šla). To přidávám ve stejném poměru jako je mouka/voda – takže 75% váhy vloček. Pokud budete přidávat nějaké větší množství vloček (ne jen hrst – tu bych tam hodil přímo bez namáčení), tak raději snižte množství mouky, ať vám těsto moc nenabude a nepálí se pak o víko remosky.

Doufám, že vám tenhle recept pomůže k mnoha chutným bochníkům. A jestli ne, tak vaše smůla či chyba – mě to funguje 🙂 Jestli je vám něco nejasného, tak se doptejte v komentářích.


Aktualizace: hodně informací o pečení chleba, a i návody na použití remosky najdete ve FB skupině PečemPecen.cz.

8 komentářů u „Pan Kuchyňka: domácí chleba v remosce“

  1. Zdravím,

    zajímalo by mě, jestli tohle zvládají i ty dnešní nové remosky a obecně, jestli je mezi nimi a těmi půdovními nějaký znatelnější rozdíl. Máte zkušenost?
    Díky.

    Odpovědět
    • Zdravím, já peču v nové remosce té největší bez okénka a jde to úplně krásně, chleba přesně podle receptu výše – je fakt výborný.

      Odpovědět
  2. Dobrý den, pane Vavříčku 🙂
    Váš příspěvek zde je sice už staršího data, a jak píšete v diskuzi, chleba už děláte jinak, ale já jsem dneska s využitím Vašich rad poprvé pekla domácí chleba v remosce a chci Vám poděkovat – chleba se opravdu povedl. Jistě i díky vašemu ujišťování, že není třeba mít nějaké obavy…
    Remosku mám zánovní, velkou, teflonovou a jsem s ní moc spokojená. Dneska jsem tedy našla další způsob jejího využití…

    Teprve se chystám přečíst si něco dalšího od p. Kuchyňky, ale už teď můžu za sebe říct, že jeho práce není (resp. nebyla) marná… Díky :)) Jaromíra

    Odpovědět
    • Děkuji za ocenění. Všechno jsou to jen takové moje zápisky – nic extra kvalitního. O to víc jsem potěšen, že to někomu „pomohlo“.

      Odpovědět
  3. zdravim, p. Vaveříčku
    taky mam takovou remosku a chtěl bych zkusit ten chleba , jen jsem nepochopil .
    Mám nechat suchou tu hliníkovou nadobu suchou nebo ji mam nečím vymazat?Pokud mate jeste nejaky super recept , rad bych se přiučil.
    Dík Stano

    Odpovědět
    • No … raději bych vůbec nic neradil 🙂
      Tyhle pokusy s remoskou jsou už hodně staré a moc si z toho nepamatuju – už pár let mám k dispozici troubu a peču v ni (a používám jiný „recept“)
      Odkázal bych vás na facebookovou skupinu PečemPecen.cz, kde se objevují dotazy na pečení v remosce apod., a jsou tam i ty osvědčené recepty (jak z kvasu tak z kvasnic).

      Odpovědět
      • jde i o to kolik spotřebuje trouba a remoska,já už v troubě nepeču nic jelikož je to drahý na spotřebu,remoska je dobrá,já peču v mikrovlnce s horkovzduchem,i kuře ,prostě vše

        Odpovědět

Napsat komentář