Kompostér ze svahových tvárnic

Potřeboval jsem si na zahradě postavit dostatečně velký a otevřený kompostér. Také jsem chtěl, aby byl z trvalého materiálu a pokud možno „upravitelný“ (zvětšitelný, rozložitelný, …). V obchodech se dají pořídit jen takové ty „uzavřené komolé jehlany“ nebo šestiúhelníhové kompostéry z plastových prken – ani jeden typ mi moc nevyhovoval (i cenově).



Při návštěvě stavebnin (a hledání vhodného materiálu na kompostér) napadlo manželku použít svahové betonové tvárnice (konkrétně Presbeton Luna-1). Nápad mě nadchnul, protože tento materiál má všechny požadované vlastnosti (a některé navíc):

  • rozebiratelnost (pro zvětšení stačí dokoupit tvárnice a kompostér přestavět; pokud by došlo k jeho úplnému zrušení, tak se dají použít na nějaký svah, nebo třeba odprodat)
  • trvanlivý materiál (pokud do toho nebudete bušit kladivem, tak vás ten beton přežije)
  • díky tvaru tvárnic jsou do sebe „zamknuty“ a výsledek je tak dostatečně pevný
  • horní patro je osaditelné rostlinami (tvárnice jsou duté)
  • umím si představit i zasazení „do svahu“, kdy bude k některé části komp. nahrnuta zemina apod.



6 komentářů u „Kompostér ze svahových tvárnic“

    • Děkuju. Sice si nemyslím, že by byl nějak extra krásný, ale oceňuji tu jeho „nezničitelnost“, rozložitelnost, upravitelnost …
      Už mám v plánu ho trochu předělat, abych měl větší vjezd – teď se tam zadrhávám s kolečkama 🙂

      Odpovědět
  1. Je to super.Já jsem si udělal kompostér z prken a za 2 roky mě zhnil.Ted si ho udělám také ze svahových tvárnic.

    Odpovědět
    • To je věc názoru – použití svahových tvárnic byl výsledek delšího přemýšlení – rád se nechám poučit z čeho udělat kompostér (některé podmínky: přiměřeně vzhledné, modifikovatelné-rozšířitelné, trvanlivé-životnost, zlikvidovatelné).

      Taky to není vlastně finální stav – do těch horních tvárnic přijdou nasadit kytky (to už na podzim nemělo smysl). Do soutěže krásy jsem to nikdy přihlašovat nechtěl.

      A taky to přijde zvětšit – protože ač to na papíře vypadalo obrovské, tak zahrada si vyžaduje větší kompostér.

      Odpovědět

Napsat komentář