Taneční podložka X-Pad Basic Dance Pad

Není to žádná technická novinka a ani díky tomu nebude levnější chleba, ale taneční podložka (dance softpad) je vážně SUPER zábavná věc na které se i dost zapotíte.

Základní verze X-Pad taneční podložky
Základní verze X-Pad taneční podložky

Pro ty, co neví oč se jedná: taneční podložka je něco jako velká numerická klávesnice (3×3 tlačítka) z „plasto-textilu“, na které se poskakuje, jelikož se snažíte mačkat jednotlivá tlačítka (šipky) přesně jak vám určuje hra/hudba. Nejčastěji se připojuje přes USB k počítači (na kterém běží taneční software), a který může být dále připojený k televizi (HDMI) pokud chcete mít větší obraz.

X-Pad (DDR.cz)

Když budete zkoumat nabídku různých e-shopů, tak zjistíte že podložky X-Pad (DDR) mají až skoro monopol v tomto segmentu. Nemám s jinými podložkami zkušenosti, ale neřekl bych, že budou nějak drasticky jiné (horší) – technicky jde opravdu o primitivní záležitost – je to spíše otázka zpracování. A i X-Pad jsem vyrobeny v Číně.

Když budete dále zkoumat nabídku jednotlivých podložek X-Pad, tak zjistíte že mají 3 verze: basic, extreme, profi. Jestli jsem vše dobře pochopil, tak hlavní rozdíl je pouze ve výplni podložky (tenký molitan, tlustší molitan, tvrzený molitan) – technicky je patrně použita stejná elektronika i materiály.

Poznámky

Když si pročítáte recenze lidí (např. na Heuréka.cz) na tyto podložky, tak často narazíte na několik opakujících se poznámek:

  • Smrad: Podložka po vybalení opravdu dost smrdí chemií-plastem, takže se hodí vyvětrat. Druhý den už je to ale v pohodě – takhle prostě dneska smrdí novota 🙂
  • Cestování podložky po povrchu: Používám podložku na koberci a určitě nemám pocit, že se nějak významně posouvá. Když si uvědomíte, jak moc po ni skáčete … Na hladké podlaze by to mohlo cestovat víc, ale to by se dalo vyřešit nějakou protiskluzovou podložkou (používají se například v kuchyních pod prkýnka apod.)
  • Nevyztužené šipky: Jako hlavní výhoda „vyšších“ verzí X-Pad podložek je často zmiňováno vyztužení jednotlivých šipek (což má sloužit pro lepší orientaci na podložce). Na tomhle něco bude, ale není to nic kritického. Spíš si umím představit, že nějakým způsobem (nálepky?) zvýrazním centrální bod, protože polohu samotných šipek si člověk (nohy) zapamatuje – stačí si jen hlídat střed.
  • Počet podložek: Určitě bych doporučoval si pořídit alespoň dvě podložky. Když hrajete s někým společně, tak je to X-krát lepší než pouze sám. Chápu že je to i otázka ceny, ale verzi Basic lze pořídit kolem 500kč. A pak je můžete použít i na různé večírky, soutěže atd. – určitě nebudete litovat peněz.
  • Pro děti/dospělé: Určitě bych netvrdil, že taneční podložka je jen pro děti a dospívající. I dospělí si to na ní dokážou pořádně užít – je to opravdu zábava.
  • Software: K podložce je na CD přiložena dvojice tanečních her. Stepmania v poměrně historické verzi 3.9 (graficky podle toho vypadá) a PlayDance. Stepmania je software zdarma, který se pořád vyvýjí (novější verzi se mi zatím nepodařilo zprovoznit). PlayDance je uzavřený SW, který dostanete ve verzi pro maximálně 4 podložky (výrobci je to označeno jako hratetelné-demo; někdy se objeví statická reklama výrobce, kterou jde po pár vteřinách přeskočit). Pokud chcete najednou provozovat více podložek a nebo získat další funkce, budete si muset pořídit placenou verzi tohoto SW. Jinak jde o SW, který dobře plní svou funkci, ale profesionálně to není úplný klenot (vytěžuje to velmi počítač, takže třeba NB si připojte do zásuvky; může být i problém se spuštěním, které končí pádem; …).

Závěr

Mám tyhle podložky doma jen opravdu krátkou dobu, ale za ty peníze to opravdu stojí. Pokud vás něco dalšího zajímá, tak se klidně ptejte.

2 komentáře u „Taneční podložka X-Pad Basic Dance Pad“

  1. Dobrý den pane Vavříčku, zaujala mě Vaše detailní recenze tanečních podložek. Zvažuji je koupit dcerám k Vánocům. Zajímalo by mě, jak celkově hodnotíte podložky s odstupem času a jestli podložky opravdu nějaký čas vydrží.
    S poděkováním za Váš názor Edita Kavalcová, Třebíč

    Odpovědět
    • Rád bych přispěl zkušeností „po čase“, ale musím bohužel přiznat, že většinu doby (od napsání té recenze) mi ty podložky ležely pod postelí nebo teď na půdě … narodila se nám dcera a už nebyl čas „poskakovat“ 🙂
      Ale vlastně v podobném duchu bych odpověděl na váš dotaz … myslím že spíš dříve o ty podložky ztratíte zájem (vaše dcery) než by se jim něco stalo.

      Odpovědět

Napsat komentář