Domácí kutil: francouzská lišta (french cleat) – úžasný systém pro volné přidělání věcí na zeď

Hned na začátku musím říct, že absolutně netuším (a nepodařilo se mi to ani zjistit) jak se český označuje systém french cleat. Tak jsem si vymyslel název: francouzská lišta. Pokud znáte již zavedený název, nebo máte lepší „překlad“, tak mi dejte vědět v komentářích.

Pokud alespoň trochu sledujete truhlářské (woodworking) a obecně kutilská (DIY) videa na YouTube, tak jste na tenhle systém volného přichycení věcí (skříňky, police, věšáky, organizéry, …) na zeď už určitě narazili. Je velice populární díky své univerzálnosti, jednoduchosti, estetice – a hlavně díky tomu, že si ho můžete sami snadno vyrobit.

francouzská lišta (french cleat)
francouzská lišta (french cleat)

French cleat jsou v principu dvě dřevěné (Američané nejčastěji používají překližku) lišty, které leží na sobě – spodní je namontovaná na zeď, horní je součástí police, skříňky či organizéru. Styčná plocha není vodorovná (kolmá ke stěně), ale zkosena pod úhlem (30°, nejčastěji 45°) dolů ke stěně. Takže váha zavěšeného předmětu díky tomuto zešikmení přitlačuje zavěšenou věc ke zdi.

Pokud si zkusíte vyhledat obrázky french cleat, tak uvidíte že se tyto lišty objevují i v kovovém provedení. To ale už nejde doma vyrobit tak snadno.

Pokud pořád ještě nemáte dobrou představu o reálném použití tohoto systému, tak se podívejte na následující videa (jsou anglicky, ale myslím že kutilovi stačí jen obraz aby pochopil o co jde):

  • French cleat storage system for hand tools – Velmi časté dílenské využití toho sytému je pro organizaci nářadí. Zde je vidět ona univerzálnost – co všechno na to jde navěsit – jde jen o vaši představivost.
  • DIY French Cleat Tool System – Podobné video, jako předchozí, ale zde jsou hezké „postýlky“ pro elektrické nářadí.
  • French Cleat Closet System – Předělávka skladovací komory. Autor ve videu uvádí, že nechtěl použít jen obyčejné police, ale nějaký komplexní systém, aby mohl mít police vysoké/široké podle potřeby a mohl tam skladovací prostor měnit podle věcí uvnitř.

Mě se tenhle systém velmi líbí – pochopitelně má i svoje „mouchy“, kterou jsou ale spíše netechnické. Jak upozorňuje třeba zde Matthias Wandel – i když je to systém volný a s policemi a organizéry můžete volně pohybovat, reálně to stejně pak nikdo moc nedělá a v neosazených lištách se vám drží prach a piliny 🙂

Co si o tomhle systému myslíte vy?

P.S.: Pokud si zkusíte vyhledat samotné slovo cleat, zjistíte že jde o COSI na přidělání lana na lodi. Má toto věc nějaký český název?

1 komentář u „Domácí kutil: francouzská lišta (french cleat) – úžasný systém pro volné přidělání věcí na zeď“

  1. Jane, predbehl jste cesky kutilsky svet nejmene o dva roky ;-). V poslednich trech cislech casopisu Praktik timto systemem zarizuji dilnu (9-11/2017). Je genialni a sam se na nej do sve dilny chystam. Jinak nazyvaji ho francouzsky zavesny system a s prekladem “ cleat“ to neni opravdu jednoduche, obavam se ze presny ekvivalent nemame. At se dari, Martin

    Odpovědět

Napsat komentář