Pan Kuchyňka: Pekingská polévka – hot and sour soup

Pokusil jsem se doma vyrobit tzv. Pekingskou polévku (nebo hot and sour soup), kterou najdete v nabídce prakticky všech čínských (asijských) restaurací a bister. Mám ji moc rád, a tak jsem si ji chtěl dopřát i doma.

Receptů, postupů (i video) a ingrediencí se dá najít nepočítaně. Obecně si myslím, že u této polévky se fantazii meze nekladou a každý si ji může udělat z toho co má rád. Základ a podstatu shrnuje anglické označení – hot and sour – pálivá a kyselá.

Výsledná „pekingská“

Jak jsem postupoval a vařil:

  • Na troše oleje s chilli papričkami jsem začal smažit kousky masa. Použil jsem kuřecí prsa – ještě ze zmrzlého špalíčku jsem odkrával tenké plátky, které jsem ještě dále nakrájel.
  • Do pánve jsem přidal malé nudličky mrkve a zázvoru. Ostrouhanou mrkev jsem na struhadle „nakolečkoval“ (struhadlem to jde velmi rychle) a kolečka jsem dále překrojil. Očištěný zázvor jsem taky nakrájel na malé kousky – zázvoru stačí málo, protože je dost výrazný.
  • Po chvíli opékání a smažení jsem přidal na nudličky nakrájené ucho jidášovo. Houba se kupuje sušená, takže je třeba ji nejprve namočit ve vlažné vodě (stačí 10-15 minut) – POZOR hodně nabude. Pak se okrájí tvrdé středy a „boltce“ se nakrájejí na nudličky.

  • Přihodil jsem nakrájené plátky bambusových výhonků. Není problém např. v Tescu koupit lahvičku či konzervu v ceně 30-40 kč (použil jsem tak 1/3 možná 1/4 lahvičky).
  • Směs jsem zalil vývarem. Posledně jsem použil vodu a dvě kostky zeleninového vývaru, ale použil jsem už i zmražený vepřový vývar – prostě, co máte.
  • Jedno vajíčko jsem si s trochou vody a několika lžicemi sojové omáčky rozmíchal a za intenzivního mícháni přidal do vařící polévky. Vajíčko je lepší rozředit tou vodou, aby se v polévce udělalo co nejjemnější kapání. Světlé sojové omáčky jsem dal 3-4 lžíce (to je primárně kvůli chuti) – tmavé jsem dal jen jednu, protože ta velmi intenzivně barví.

  • V troše vody a několika lžicích octa jsem rozmíchal škrob, který se vlije do polévky, aby získala tu správnou „gelovitou“ konzistenci.


Postřehy a na co si dát pozor:

  • Pokud alespoň trochu vaříte, tak to nejde prakticky pokazit a výsledek půjde jíst.
  • Prakticky všechny ingredience jsou podle chuti strávníka. Místo masa se dá třeba použít tofu, apod. V polévce na obrázku je ještě pórek a malé kostičky červené kapie, které polévce daly trochu nasládlou chuť. Prostě co najdete v ledničce a dává vám to alespoň trochu smysl.
  • Čím budete mít nudličky menší, tím rychleji to budete mít uvařené – to platí primárně o té mrkvi.
  • Pozor na množství škrobu – velmi snadno si vyrobíte polévkový puding, který pak budete muset rozředit v dalším vývaru (taky se mi stalo) – takže pak máte polévky kotel.

  • Pozor na množství octa – na začátku přidávejte ocet přímo až do hotové polévky (před přidáním škrobu kvůli jednoduššímu vmíchání) postupně po lžicích a ochutnávejte. Já použil tak 2-3 lžíce klasického kvasného lihového (8%) na polévku ve velikosti cca 6 porcí. Je to pochopitelně otázka chuti.
  • Pokud jde o nějaké další koření, tak jsem použil jen namleté chilli papričky a kmín, které jsem přidal na začátku do oleje před smažením masa. Díky bujónu a sojové omáčce není třeba solit.

  • Pokud budete mít polévku obsahově řidkou (to se mi moc nestává, protože dávám hodně zeleniny), můžete ještě přidat rýžové nudle (nakrácené) – klasické nebo skleněné (ty dávají v některých restauracích).

Dobrou chuť … asi si půjdu ohřát zbytek, co mám v lednici 🙂

5 komentářů u „Pan Kuchyňka: Pekingská polévka – hot and sour soup“

  1. Polévka podle Vás je skutečně výborná.Já jen navíc přidala plechovku rajčat,ale jinak za recept moc děkuju 🙂

    Odpovědět
  2. Pořád to není ono,u nás dělají za 15kč,ale vynikající a má stranšou příchuť nějaké papriková asi pasty a zaboha na to nikdo nepříjde

    Odpovědět
    • Tak já vyřeším tvůj problém 🙂 Ta pasta se jmenuje Sambal Oelek – je to rozhodně povinná součást, bez které polévka ztrácí chuť!

      Odpovědět
  3. Super tip 🙂 mel bych podekovat .. Tu polivku mam taky moc rad a (nevim proc) me jeste nenapadlo si ji udelat doma 🙂 Vlastne bych mel podekovat 2x … na vedlejsi strance na blogu jsem asi pred tydnem objevil strojek na testoviny Imperia a … uz je doma … Takze diky a diky !

    Odpovědět
    • Jsem rád, že „pomohl“ s nápadem a strojkem.
      Ta polívka (domácí) není špatná, ale chtělo by to doladit nějaké detaily.

      Odpovědět

Napsat komentář